Έρευνα της Audax Cybersecurity σχετικά με την δοκιμασία που φέρει την ονομασία “Blue Whale Challenge – Δοκιμασία Μπλε Φάλαινα.
Τι είναι το «παιχνίδι» της αυτοκτονίας;
Η «Μπλε Φάλαινα» αποτελείται από 50 δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα σε περίοδο 50 ημερών. Ξεκινά με απλά βήματα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα. Στη συνέχεια ξεκινούν πιο σκοτεινές δοκιμασίες. Ο άγνωστος διαχειριστής διατάζει τον παίχτη να υποβληθεί στην δοκιμασία του πνιγμού ή σε αυτήν της μπλε φάλαινας. Στην πρώτη, το θύμα καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στην δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.
Το εν λόγω παιχνίδι ξεκίνησε από το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK.com. Το VK.com είναι το αντίστοιχο facebook στην Ρωσία. Δημιουργώντας λογαριασμό εκεί και ποστάροντας πώς κάποιος θέλει να παίξει την Μπλε Φάλαινα με ειδικό hashtag, άγνωστος επικοινωνούσε μαζί του για να ξεκινησει η διαδικασία.
Ακολουθώντας τα ίχνη απο πήγες σε άρθρα σχετικά με την Μπλε Φάλαινα, καταλήξαμε σε 2 χρήστες με λογαριασμούς στο VK.com. Ο πρώτος είναι ο https://vk.com/77gtr777 και ο δεύτερος https://vk.com/whaletutor και με διαδικτυακό όνομα Zera Tron όπου και φαίνεται πως ο εν λόγω λογαριασμός έχει απενεργοποϊηθεί.
Δείτε τα στιγμιότυπα από την ομιλία του Zera Tron με ίσως κάποιο από τα θύματά του:
Ποιες είναι οι 50 εντολές:
- 1. Χάραξε με ένα ξυράφι «f57» στο χέρι του, στείλε φωτογραφία στον «κόουτς» σου
- 2. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και παρακολούθησε ψυχεδελικά και τρομαχτικά βίντεο που θα σου στείλει ο «κόουτς»
- 3. Κόψε το χέρι σου με ξυράφι, πάνω στις φλέβες, αλλά όχι βαθιά. Μόνο τρία κοψίματα. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»
- 4. Ζωγράφισε μία φάλαινα σε ένα χαρτί. Στείλε φωτό
- 5. Έαν είσαι έτοιμος να γίνεις φάλαινα σχημάτισε «ΝΑΙ» στο πόδι σου. Εάν όχι, κόψε τον εαυτό σου πολλές φορές (αυτοτιμωρήσου)
- 6. Εργασία με με κρυπτογράφηση
- 7. Κόψε και σχημάτισε F40 στο χέρι σου. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»
- 8. Γράψε #i_am_whale” στο VKontakte status σου
- 9. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο σου
- 10.Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και ανέβα σε κάποια ταράτσα (Όσο πιο ψηλά γίνεται)
- 11. Κόψε και σχημάτισε μία φάλαινα στο χέρι σου με ξυράφι. Στείλε φωτό
- 12. Παρακολούθησε όλη μέρα ψυχεδελικά βίντεο και ταινίες τρόμου
- 13. Άκου μουσική που αυτοί (οι κόουτς) θα σου στείλουν
- 14. Κόψε το χείλος σου
- 15. Τρύπησε το χέρι σου με βελόνα πολλές φορές
- 16. Κάνε κάτι για να πονέσεις. Αρρώστησε τον εαυτό σου
- 17. Πήγαινε στην πιο ψηλή ταράτσα που θα βρεις και στάσου για λίγο στην άκρη της
- 18. Πήγαινε σε μία γέφυρα, στάσου για λίγο στην άκρη της
- 19. Σκαρφάλωσε σε έναν γερανό, ή τουλάχιστον προσπάθησε
- 20. Ο κόουτς θα τσεκάρει αν μπορεί να σε εμπιστευθεί
- 21. Συζήτησε «με μία φάλαινα» ( με έναν άλλο παίκτη ή τον κόουτς) στο Skype
- 22. Πήγαινε στην ταράτσα και κάθισε στην άκρη της με τα πόδια σου να κρέμονται
- 23. Άλλη μία εργασία με κρυπτογράφηση
- 24. Μυστική εργασία
- 25. Συνάντησε μία «φάλαινα»
- 26. Ο κόουτς θα σου πει την ημερομηνία θανάτου σου και πρέπει να την αποδεχθείς
- 27. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και πήγαινε σε μία σιδηροτροχιά
- 28. Μην μιλήσεις σε κανέναν όλη την ημέρα
- 29. Ορκίσου πως είσαι «φάλαινα»
- 30- 49. Κάθε μέρα θα σηκώνεσαι στις 4.20 το πρωί θα παρακολουθείς βίντεο τρόμου, θα ακούς την μουσική που σου αποστέλνεται, θα κάνεις ένα κόψιμο στο κορμί σου την ημέρα και θα συζητάς με μία «φάλαινα».
- 50. Πήδα σε έναν γκρεμό. Δώσε τέλος στη ζωή σου
Και εδώ οι εντολές στα αγγλικά:
- On the arm blade cut f57 (blue whale, 4: 20)
- Wake up at 4:20 and watch scary video
- Cut lengthwise veins of the arm (not deep) only three cuts
- Draw a whale on a piece of paper
- If you’re ready to become a whale you write “yes” kn the blade leg, if not, do with their hands whatever you want (doing a lot of cuts and so on)
- In code
- scratched f40
- Write in the status #I’m a Whale
- Should overcome your fear
- Get up at 4:20 and go to the roof
- It is necessary to scratch out a whale on the hand (or make a drawing on the hand)
- The whole day watching scary video
- Listen to music that they send to you
- Cut the lip
- Poke the needle arm
- Make yourself hurt
- Go to the roof of the largest and stand on the edge
- Going to the bridge
- Climb on the crane
- Check to trust
- It is necessary to talk on Skype with a whale
- Sit down on the roof of the feet
- Again, the job with the code
- Secret Mission
- meet with whale
- You say the date of death, and you must accept
- 4:20 go to the rails
- Do not talk with anyone
- Give an oath that you’re a whale
- From 30-49 you every day you wake up at 4:20, watch videos, listen to music, and every day doing one cut on her hand, talking to a whale.
Η Audax Cybersecurity επικοινώνησε με ειδικούς ψυχαναλυτες και ζήτησε την γνώμη τους. Οι ειδικοί απάντησαν πως αν κάποιος γίνεται έρμαιο για 50 μέρες κάποιου επιτήδειου, ο οργανισμός του ανταποκρίνεται αμέσως, σαν ρομπότ. Μπαίνοντας στην διαδικασία του να ξυπνάς στην συγκεκριμένη ωρα, 04:20 τα ξημερώματα, είναι η ώρα και η στιγμή που ο ανθρώπινος οργανισμός, κατα την διάρκεια του ύπνου, κάνει restart και πραγματικά εκείνη την ώρα ξεκουράζεται.
Επισης, σύμφωνα με τους ειδικούς, το τραγούδι που οι επιτήδιοι προέτρεπαν τα θύματά τους να ακούνε τις πρωινές ώρες σίγουρα εκπέμπει κλυματα σε χαμηλή συχνότητα ενεργοποιώντας ευαίσθητα ερεθίσματα στο εσωτερικό του εγκέφαλου, ενας είδος mind control.
Το τραγουδι εντοπίστηκε στο YouTube σε δύο εκδόσεις, μία στα αγγλικά και μία στα ρώσικα.
Εδώ στα αγγλικά:
https://www.youtube.com/watch?v=HyHI-icbucY
Η έρευνα συνεχίστηκε θέλοντας να εντοπίσουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνουν οι άγνωστοι με τα θύματά τους. Πολλές αναφορές μέσα σε φόρουμ, στο reddit αλλά και από μαρτυρίες των θυμάτων, εντοπίστηκε πως γινόταν με την χακαρισμένη έκδοση του Spotify. Δηλαδή όσοι χρήστες κατεβαζαν παραπλήσιες εκδόσεις του Spotify και όχι την επίσημη, ήταν χακαρισμένες και επέτρεπαν στους επιτήδειους να έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνο του θύματος και με μήνυμα όπως “ θες να παιξουμε ενα παιχινδι” προσπαθούσαν να δελεάσουν τα θύματά τους.
Δείτε εδώ φωτογραφίες από συνομιλίες στο Instagram:
Τι είναι το Spotify?
Το Spotify είναι μια μουσική υπηρεσία streaming η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν πρόσβαση σε παραπάνω από 20 εκατομμύρια τραγούδια. Η ποιότητα ήχου είναι κορυφαία στα 320kbps! Ωστόσο η μανία δεν σταματά εδώ καθώς καθημερινά προστίθενται χιλιάδες τραγούδια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες του πλανήτη αλλά και από όλες τις ανεξάρτητες.
Βίντεο με αυτοκτονίες
Από την ημέρα εμφάνισης του εν λόγω παιχνιδιού εμφανίστηκε και μια κατηγορία στο reddit με την ονομασία WATCHPEOPLEDIE. Προκαλεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση πως στο εν λόγω θέμα, αναρτώνται βίντεο με αυτοκτονίες ανθρώπων που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα; Ποιοι είναι αυτοί που τραβάνε τα βίντεο των ανθρώπων που αυτοκτονουν και πώς βρέθηκαν στην συγκεκριμένη ώρα και σημείο;
Η κατηγορία WATCHPEOPLEDIE βρίσκεται στο Reddit, και συγκεκριμένα σε αυτό το λινκ: https://www.reddit.com/r/watchpeopledie/?count=25&after=t3_6bzc3g
Αντιγράφτηκε από ταινία;
Η Audax Cybersecurity εντόπισε μια ταινία του 2016 που είχε προβληθεί στις αμερικανικές αίθουσες και ποτέ στην Ελλάδα με την ονομασία Nerve.
To «Nerve» είναι μία από τις πολλές μέτριες ταινίες μυστηρίου που κυκλοφόρησαν το 2016. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η «Vee» είναι μία ανασφαλής έφηβη που μεγαλώνει σε ένα έξαλλο, νεανικό περιβάλλον. Η ζωή των φίλων της και ολόκληρου του κόσμου της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα παράξενο παιχνίδι. Σε αυτό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να επιλέξει αν επιθυμεί να γίνει «θεατής» ή «παίκτης». Οι θαρραλέοι φυσικά επιλέγουν το δεύτερο.
Στην συνέχεια το παιχνίδι – εφαρμογή βάζει διάφορες δοκιμασίες στους «παίκτες». Αρχικά οι δοκιμασίες έχουν την μορφή αθώων καθημερινών διλημμάτων: ένα φιλί σε έναν άγνωστο ή μια δοκιμή ενός ακριβού ρούχου. Πολύ γρήγορα όμως, οι «παίκτες» βρίσκονται κρεμασμένοι από την ταράτσα ενός σπιτιού ή παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους πατώντας το γκάζι στη μηχανή αφού πρώτα έχουν δέσει τα μάτια τους. Σε όλο αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι, οι «θεατές» παρακολουθούν όσους δοκιμάζονται στο «Nerve».
Η ιδέα της ταινίας ανήκει στον συγγραφέα Ζιν Ράιαν που έγραψε το αντίστοιχο βιβλίο το 2012. Η ιστορία λέει ότι όταν ο Ράιαν τελείωνε τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του, ένας νεαρός στη Ρωσία, ο Φιλίπ Μπουντέικιν, δημιουργούσε ένα αντίστοιχο σκοτεινό παιχνίδι. Δεν είχε σκοπό να κάνει best seller, απλώς ήθελε να «καθαρίσει τον κόσμο από τα βιολογικά απόβλητα». Το διαδικτυακό παιχνίδι λέγεται ότι κυκλοφόρησε γρήγορα μέσω της ρωσικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «Βκοντάκτε» και πήρε την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Corriere della Sera το όνομα «Blue Whale» προέρχεται από τη δραματική συνήθεια των γαλάζιων φαλαινών να αυτοκτονούν πηγαίνοντας σε ρηχά νερά).
Τα θύματα
Η 13χρονη Μεϊλέν Λιζέτ από την Κολομβία. Δύο μήνες αργότερα, στις 28 Απριλίου 2017, το σώμα της 13χρονης βρέθηκε κρεμασμένο από ένα σχοινί. Η μικρή είχε αποδεχτεί την τελευταία πρόκληση του παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα».
Στη Ρωσία, τη γενέτειρα του παιχνιδιού, 16 αυτοκτονίες κοριτσιών έχουν συνδεθεί ευθέως με τη «Μπλε Φάλαινα». Συνολικά δεδομένα αναφέρουν πως μέσα σε δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 130 αυτοκτονίες ατόμων που αποδέχτηκαν την τελική πρόκληση. Θύματα είναι κυρίως κορίτσια της εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας.
Στην χώρα μας, μία 15χρονη από την Κατερίνη λίγο έλειψε να αποτελέσει τα πρώτο θύμα του παιχνιδιού. Η νεαρή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αφού σύμφωνα με την αστυνομία μεταφέρθηκε εκεί από τους γονείς του. Η ίδια αποκάλυψε πως μέσω του παιχνιδιού κάποιος της ζήτησε να πάρει μεγάλη ποσότητα χαπιών. Ευτυχώς όμως φοβήθηκε και πήρε μόνο δύο χάπια. Νωρίτερα είχε χαράξει το πόδι της και πάλι υπό την υπόδειξη του άνδρα στο παιχνίδι.
Στο Διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει από το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου, η είδηση για ένα δεύτερο περιστατικό αυτοτραυματισμού 14χρονης μαθήτριας από τη Θεσσαλονίκη. Από την ΕΛ.ΑΣ. πάντως δεν επιβεβαιώθηκε περί δεύτερου θύματος της «Μπλε φάλαινας».
Συνελήφθη ο δημιουργός;
Πριν λίγες εβδομάδες η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον νεαρό Φιλίπ Μπουντέικιν που φέρεται να δημιούργησε αυτό το παιχνίδι το 2012 θέλοντας να «καθαρίσει την κοινωνία». Πλέον λαμβάνει ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες του παιχνιδιού στην φυλακή όπου κρατείται.
Είχε κυκλοφορήσει στην δημοσιότητα βίντεο από την εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στο σπίτι του δράστη όπου και συνελήφθη. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν ο εν λόγω λογαριασμός που είχαμε αναφέρει πιο πάνω και είναι απενεργοποιημένος άνηκε στον Φιλίπ Μπουντέικιν.
Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία της «Μπλε Φάλαινας» έχει τροφοδοτηθεί και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από ψεύτικες ειδήσεις (fake news): δήθεν νέα θύματα του παιχνιδιού ή ψεύτικες φωτογραφίες με νέους που χαράζουν τα σώματά τους για να περάσουν τις δοκιμασίες. Ο κίνδυνος όμως είναι πραγματικός και οι ψευδείς ειδήσεις που γεννά το «σκοτεινό Διαδίκτυο» απλά γιγαντώνουν έναν μύθο που γοητεύει νέους και νέες που αναζητούν την αποδοχή, την ζεστασιά και την συντροφικότητα, έστω και με αγνώστους. Κυρίως όμως θα γοητεύει όσους αισθάνονται δυνατοί αν εκπληρώσουν τους στόχους που τους τίθενται και αδύνατοι να δώσουν τέλος σε ένα τέτοιο επικίνδυνο παιχνίδι.
Συμβουλές ασφάλειας
Η Audax Cybersecurity έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι αφορά τα παιδιά και την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο δημοσιεύει συμβουλές ασφάλειας για το πώς μπορεί το παιδί να σερφάρει με ασφάλεια:
- Στο διαδίκτυο είναι πιο εύκολο να πει κάποιος ψέμματα για το ποιος πραγματικά είναι.
- Δεν αποδεχόμαστε στους λογαριασμούς των κοινωνικών μας δικτύων αγνώστους.
- Χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.
- Δεν βάζουμε προκλητικά ονόματα στα προφίλ μας.
- Δεν κανονίζουμε ποτέ συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε γνωρίζει μέσα από το διαδίκτυο.
- Δεν στέλνουμε ευαίσθητες πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο ή φωτογραφίες μας.
- Δεν δελεαζόμαστε ποτέ από χρήματα ή δώρα, ακόμη και αν κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να προβρείς σε ακατάλληλες σκηνές, παραμένει να είναι κακοποίηση.
- Ζητάμε την συμβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουμε ότι μας αγαπάει και που εμπιστευόμαστε.
- Θυμόμαστε πάντα ότι ακόμα και αν ο συνομιλητής μας στο διαδίκτυο είναι πραγματικά αυτός που φαίνεται, υπάρχει η πιθανότητα να είναι μέλος ενός κυκλώματος που εκμεταλλεύεται παιδιά.