Τι είναι ο έλεγχος τρωτών σημείων δικτύου (Penetration Test);

Ο Έλεγχος Τρωτών Σημείων Δικτύου (Penetration Test), γνωστός και ως Pen Test ή Ethical Hacking, είναι μια οργανωμένη διαδικασία ασφάλειας που αποσκοπεί στην αξιολόγηση των ευπαθειών και τρωτών σημείων σε συστήματα, δίκτυα ή εφαρμογές μέσω μιμητικών επιθέσεων από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες ασφαλείας (γνωστούς και ως penetration testers ή ethical hackers).

Ο κύριος στόχος του Penetration Test είναι να εντοπίσει αδυναμίες ή ευπάθειες που μπορεί να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι εισβολείς, ώστε οι οργανισμοί να μπορέσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων τους. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν διάφορες επιθέσεις, όπως:

Αξιολόγηση ευπαθειών: Αναγνώριση κενών ασφαλείας στο λογισμικό, το υλικό ή τις διαδικασίες.

Social Engineering (Κοινωνική Τεχνική): Χρησιμοποίηση εξαπάτησης και ψυχολογικών τεχνικών για να παρακαμφθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Αξιολόγηση πολιτικών και διαδικασιών ασφαλείας: Ελέγχοντας αν οι οργανισμοί ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές.

Εκμετάλλευση ευπαθειών: Προσομοίωση επιθέσεων με στόχο την εκμετάλλευση των ευπαθειών για να καταδειχθεί πόσο επικίνδυνες είναι αυτές.

Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιείται με πλήρη συγκατάθεση και συμφωνία του ιδιοκτήτη του συστήματος ή του δικτύου και είναι νόμιμος. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αναγνωριστούν και να διορθωθούν κενά ασφαλείας προτού να εκμεταλλευτούν από κακόβουλους επιτιθέμενους.

Με το Penetration Test, οργανισμοί και εταιρείες εξασφαλίζουν ότι το σύστημα και τα δεδομένα τους είναι προστατευμένα από πραγματικές επιθέσεις, παρέχοντας μια πλήρη εικόνα της ασφάλειας του δικτύου τους.

Τι προσφέρουμε:

Είδη Penetration Test:

Whitebox Testing (Overt Pen Test): Παροχή πληροφοριών στους penetration testers (π.χ. διαγράμματα συστημάτων και διευθύνσεις IP) για ενδελεχή έλεγχο.

Blackbox Testing (Covert Pen Test): Διεξαγωγή ελέγχων χωρίς καμία πληροφορία για τα συστήματα, προσομοιώνοντας πλήρως τη σκοπιά ενός εξωτερικού εισβολέα.

Τύποι Ελέγχων:

Εσωτερικός Έλεγχος (Internal Penetration Test): Προσομοίωση επιθέσεων από το εσωτερικό του δικτύου, όπως θα έκανε ένας κακόβουλος χρήστης ή ένας εσωτερικός υπάλληλος με περιορισμένη πρόσβαση.

Εξωτερικός Έλεγχος (External Penetration Test): Προσομοίωση επιθέσεων από εξωτερικούς εισβολείς μέσω του Διαδικτύου.

Εξειδικευμένοι Έλεγχοι:

Έλεγχος για Ευπάθειες Ransomware

Έλεγχος Ασφάλειας Ασύρματου Δικτύου (WiFi Penetration Test)

Έλεγχος Ασφάλειας Website/Eshop

Έλεγχος Ασφάλειας VOIP Τηλεφωνικού Κέντρου (VOIP PBX Penetration Test)

Αποτέλεσμα:

Με την ολοκλήρωση του Penetration Test, παραδίδουμε:

Αναλυτική αναφορά με όλα τα εντοπισμένα κενά ασφαλείας.

Προτάσεις βελτίωσης της ασφάλειας και διορθώσεις για τα εντοπισμένα προβλήματα.

Πλήρη επισκόπηση του κινδύνου που ενέχουν τα zero-day vulnerabilities (ευπάθειες που δεν είναι ακόμα γνωστές).

Το Penetration Testing αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο για οργανισμούς που επιθυμούν να θωρακίσουν τα συστήματά τους από πραγματικές απειλές, διασφαλίζοντας τα δεδομένα και τις υποδομές τους.