Ο κ.Κασίμης Θεοφάνης με την ομάδα του GhostsOnTheWeb, κα.Τσαμπαλάτη Ιωάννα και Ζαβιτσάνος Διονύσης βρέθηκαν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς και μίλησαν με γονείς και παιδιά για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Τι είναι η δράση Ghosts On The Web:
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής, είναι κοινωνική εταιρεία (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) .Ασχολείται με την μελέτη κοινωνικών προβλημάτων και παρεμβαίνει με δράσεις που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην κοινωνική ασφάλεια και θετική εξέλιξη.
Η νέα μας δράση Ghosts on the web απευθύνεται σε μαθητές και γονείς/κηδεμόνες με σκοπό την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Tο ίντερνετ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωής προσφέροντας ψυχαγωγία, καθώς και ποικιλία σε πηγές ενημέρωσης. Ώς μέσο επικοινωνίας είναι συνυφασμένο με την ταχύτητα απόκρισης και θεωρείται αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές μέσο μετά την τηλεόραση. Στο διαδίκτυο όμως αντιμετωπίζουμε και πολλούς κινδύνους οι οποίοι δρουν στο παρασκήνιο. Δεν είναι ορατοί και τους ανακαλύπτουμε όταν πια για παράδειγμα έχουμε απωλέσει τη δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς μας η ακόμα και τα προσωπικά στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας. Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο του εκφοβισμού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και μέλη της οικογενείας μας.
Η δράση μας Ghosts on the Web έχει ως στόχο να ενημερώσει γονείς και μαθητές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όσο και στην καθημερινή περιήγηση στο διαδίκτυο. Παράλληλα παρουσιάζεται και η ψυχολογική διάσταση του θέματος, τρόποι αντιμετώπισης και συμβουλές για τον χειρισμό των προβλημάτων που δημιουργούνται σε μια οικογένεια και έχουν σχέση με το διαδίκτυο.
Περιεχόμενο δράσης Ghosts on the Web
Η δράση είναι δομημένη σε τρείς παρουσιάσεις :
-
Εθισμός στο διαδίκτυο: ψυχολογική διάσταση-ενδείξεις και αντιμετώπιση
-
Εκφοβισμός στο διαδίκτυο (Cyber Bullying ): τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης.
-
Η Κοινωνική μηχανική ως τρόπος εξαπάτησης στο διαδίκτυο: συμβουλές αντιμετώπισης
Μετά τις εισηγήσεις ακολουθεί συζήτηση.
Διάρκεια εισηγήσεων 45min . Συνολική διάρκεια με συζήτηση 1.5 -2 ώρες.
Οι εισηγητές
-
Ιωάννα Τσαμπαλάτη – Βακαλόπουλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Η Ιωάννα Τσαμπαλάτη- Βακαλοπούλου είναι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έλαβε εξειδικευμένη εκπαίδευση στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και τη δραματοθεραπεία. Ως επαγγελματίας προσφέρει υπηρεσίες κυρίως σε πλαίσια ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενώ έχει εργαστεί και ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια ψυχολογίας, συμμετέχοντας παράλληλα ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες με άξονα την ψυχική υγεία.
Εισήγηση : Εθισμός στο διαδίκτυο: ψυχολογική διάσταση, ενδείξεις και αντιμετώπιση
Το διαδίκτυο έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας και συνιστά πλέον απαραίτητο εργαλείο γνώσης, μας διευκολύνει με τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει και μάλλον δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πώς θα ήταν έστω και μία μέρα χωρίς σύνδεση στο Internet. Πότε όμως χάνονται τα όρια και το Internet μετατρέπεται σε εθισμό; Τι είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο; Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις του διαδικτυακού εθισμού και πώς αντιμετωπίζεται;
-
Διονύσης Ζαβιτσάνος, μηχανικός δικτύων Η/Υ, μηχανικός ασφάλειας δικτύων Η/Υ
O Διονύσης Ζαβιτσάνος είναι μηχανικός δικτύων Η/Υ και μηχανικός ασφάλειας δικτύων Η/Υ. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και συνεργάζεται ως σύμβουλος πωλήσεων με εταιρείες πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Έχει επίσης ειδικευτεί στην διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων.
Εισήγηση : Εκφοβισμός στο διαδίκτυο (Cyber Bullying) -τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης.
Το διαδίκτυο προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά δυστυχώς δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους κακόβουλους χρήστες εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που προσφέρει να εκφοβίσουν άλλους χρήστες . Στις μέρες μας, το Cyber-Bullying αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα. Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς [22%] αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online, παρότι σχεδόν οι μισοί [48%] ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα Cyber-Bullying.
-
Θεοφάνης Κασίμης, ερευνητής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων & CΕΟ της Audax Cybersecurity
Ο Θεοφάνης Κασίμης είναι ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και χάκινγκ, κατέχει διεθνή πιστοποιητικά σχετικά με την ασφάλεια, είναι ιδιόκτητης και διευθύνων σύμβουλος της Audax Cybersecurity η οποία προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες πάνω στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και επίσης συμμετέχει ως εισηγητής σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια.
Εισήγηση: Η Κοινωνική μηχανική ως τρόπος εξαπάτησης στο διαδίκτυο – συμβουλές αντιμετώπισης
Κοινωνική μηχανική (Social engineering) είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση προσωπικών πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοια με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος είναι κυρίως συνδεδεμένος με την εξαπάτηση ατόμων με σκοπό την απόσπαση εμπιστευτικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα κωδικούς πιστωτικών καρτών, είτε τους κωδικούς πρόσβασης στον υπολογιστή του σπιτιού μας η του γραφείου μας.