Άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Dnews.gr
Μπορεί τα τρολ να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες;
Οι καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία κατέφυγε, για να αποφύγει, όπως υποστήριξε, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, «έβαλε στο τραπέζι της κουβέντας» την νεότερη κοινωνική πρόκληση και εξέλιξη ενός ιδιαίτερου τύπου bullying. Τα τρολ του διαδικτύου, αναφέρονται σε άτομα που δημιουργούν και διαδίδουν επιθετικό, προκλητικό, ή αντικοινωνικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, με σκοπό να προκαλέσουν αντιδράσεις και να προκαλέσουν αναστάτωση στην κοινότητα.
Αν και η συμπεριφορά των τρολ μπορεί να είναι ενοχλητική και αναιδής, δεν αποτελούν αναγκαστικά εγκληματικές οργανώσεις σύμφωνα με τον νόμο. Είναι όμως έτσι όταν δολοφονούνται προσωπικότητες και έχουν κατευθυνθεί εκεί από τους εντολείς τους;
Τι ακριβώς κάνουν τα τρολ;
Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Κασίμη, έναν από τους πλέον ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, στη χώρα μας, ο οποίος μίλησε στο Dnews, τα τρολ στο Twitter εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν αναγνωρίσιμους στην πλατφόρμα. «Αν και η συμπεριφορά τους μπορεί να ποικίλει, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν. Ανάλογα με το περιεχόμενο και τον στόχο τους, τα τρολ στο Twitter μπορεί να εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά», αναφέρει ο κ. Κασίμης:
-Ανωνυμία: τα τρολ συχνά προσπαθούν να παραμείνουν ανώνυμοι, κρύβοντας την ταυτότητά τους πίσω από ψευδείς λογαριασμούς ή προσποιούμενοι άλλους χρήστες.
-Προκλητικό Περιεχόμενο: τα τρολ συνήθως δημοσιεύουν προκλητικά, περιεκτικά ή προσβλητικά μηνύματα με σκοπό να προκαλέσουν αντιδράσεις στους άλλους χρήστες.
-Ψευδείς Πληροφορίες: τα τρολ μπορεί να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, φήμες ή αποκρυπτογραφημένα μηνύματα για να προκαλέσουν σύγχυση ή πανικό.
-Κακοήθεις Ειρωνείες και Σαρκασμός: τα τρολ χρησιμοποιούν συχνά ειρωνικό ή σαρκαστικό ύφος για να προκαλέσουν ή να πειράξουν άλλους χρήστες.
-Επιθετικότητα και Πρόκληση: Συχνά επιτίθενται σε άλλους χρήστες, προκαλώντας τους με αντιπαραθέσεις ή απειλές.
-“Σπασμένη” Γραφή και Γραμματική: τα τρολ μπορεί να χρησιμοποιούν αταίριαστη γραφή, ορθογραφικά λάθη και κακή γραμματική για να καταστήσουν τα μηνύματά τους δυσνόητα ή εκνευριστικά.
Είναι τα τρολ εγκληματικές οργανώσεις;
Ο κ. Κασίμης, αναφέρει στο Dnews, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ενέργειες των τρολ μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια του ελεύθερου λόγου και να θεωρηθούν παράνομες, όπως για παράδειγμα όταν προκαλούν βλάβη σε άλλα άτομα, διαδίδουν απειλές ή επιθέσεις, ή προωθούν μίσος ή διακρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενέργειες τους μπορεί να καταταχθούν ως παράνομες και να τιμωρηθούν ανάλογα με το νομικό πλαίσιο.
«Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία περί διαδικτυακής συμπεριφοράς ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να είναι ενήμεροι για τους νόμους που ισχύουν στην περιοχή τους και να συμμορφώνονται με αυτούς για να αποφύγουν νομικά προβλήματα», λέει ο κ. Κασίμης.
Τα τρολ στην κοινωνία έχουν σημαντικό αντίκτυπο, και αν και μπορεί να φαίνεται ότι η συμπεριφορά τους είναι απλώς διαδικτυακή, έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή και στις κοινωνικές σχέσεις. Τα τρόλ, σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, επηρεάζουν την κοινωνία με τους ακόλουθους τρόπους:
-Αναστάτωση και Καταστροφή της Δημόσιας Συζήτησης: τα τρολ προκαλούν αναταραχή σε δημόσιες συζητήσεις με τη διάδοση προκλητικών και επιθετικών μηνυμάτων. Αυτό μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα της συζήτησης και να αποτρέψει ανθρώπους από το να συμμετέχουν ενεργά.
-Διάδοση Ψευδών Ειδήσεων: τα τρολ μπορεί να εξαπλώνουν ψευδείς πληροφορίες, δημιουργώντας σύγχυση και παραπληροφόρηση στην κοινή γνώμη.
-Προώθηση Μίσους και Διακρίσεων: τα τρολ συχνά προωθούν μίσος και διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία και άλλα χαρακτηριστικά, ενθαρρύνοντας αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές στην κοινότητα.
-Ψυχολογικές Επιπτώσεις: Ο εκφοβισμός από τους τρολ μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα τους, συμπεριλαμβανομένων του στρες, της κατάθλιψης.
-Απώλεια Εμπιστοσύνης στο Διαδίκτυο: Ο εκφοβισμός από τα τρολ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικά δίκτυα ή να αμφισβητήσουν την ακρίβεια των πληροφοριών που βρίσκουν στο διαδίκτυο.
Τα Τρολ ως Χειρότερη Μορφή Εκφοβισμού
Τα τρολ στο Twitter αναγνωρίζεται ως μία από τις χειρότερες μορφές εκφοβισμού στο διαδίκτυο, και αυτό για πολλούς λόγους. Ο εκφοβισμός από τους τρολ στο Twitter, όπως μας λέει ο κ. Κασίμης, θεωρείται τόσο ανησυχητικός και επικίνδυνος γιατί:
-Μπορούν να κρύβονται πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς, δυσκολεύοντας την ανίχνευσή τους και την επίπτωση νομικών συνεπειών για τις ενέργειές τους.
-Χρησιμοποιούν επιθετική γλώσσα, προσβλητικά σχόλια και απειλές για να επιτεθούν σε άλλους χρήστες, προκαλώντας ψυχολογικό άγχος και στρες στα θύματα τους.
-Διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για να προκαλέσουν σύγχυση και αναστάτωση στην κοινότητα του Twitter.
-Ενθαρρύνουν άλλους χρήστες να επιτεθούν επίσης στα θύματα, ενισχύοντας έτσι τον συλλογικό εκφοβισμό.
Επειδή η πλατφόρμα είναι τεράστια και οι αντιδράσεις στο Twitter είναι συχνές και γρήγορες, είναι δύσκολο για τους χρήστες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εκφοβισμό από τους τρολ.
Πώς καταλαβαίνεις ένα τρολ προφίλ;
Είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ένα τρολ προφίλ με απόλυτη βεβαιότητα, σύμφωνα όμως με τον κ. Κασίμη, υπάρχουν ορισμένα σημάδια και παράγοντες που μπορεί κάποιος να λάβει υπόψη, ως προειδοποιητικά σήματα. Και αυτά είναι:
-Ανωνυμία: Τα τρολ προσπαθούν συνήθως να κρατούν την ανωνυμία τους. Συνεπώς, αν παρατηρήσετε έναν λογαριασμό που δεν έχει πραγματικό όνομα, πραγματική φωτογραφία προφίλ ή άλλα προσωπικά στοιχεία, είναι καλό να είστε επιφυλακτικοί.
-Επιθετικό ή προκλητικό περιεχόμενο: τα τρολ συνήθως δημοσιεύουν περιεχόμενο που είναι επιθετικό, προσβλητικό ή προκλητικό. Εάν βλέπετε πολλά παρόμοια μηνύματα από έναν χρήστη, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρόκειται για τρολ.
-Συχνή συμμετοχή σε πολλά θέματα: τα τρολ συχνά εμφανίζονται σε πολλά θέματα και σχολιάζουν με προκλητικό ή αντιπαραγωγικό τρόπο, προκαλώντας αναταραχή και διχασμό στις συζητήσεις.
Αντίφαση και επιθετικότητα στις απαντήσεις: τα τρολ αντιδρούν επιθετικά σε όσους τους αντιτίθενται και μπορεί να χρησιμοποιούν αντιφατική γλώσσα ή λογική για να προκαλέσουν σύγχυση.
Ακατανόητα ή ανούσια μηνύματα: τα τρολ μπορεί να γράφουν ακατανόητα, ανούσια ή υπερβολικά παράλογα μηνύματα με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση.
Είναι σημαντικό, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, να είναι επιφυλακτικοί και να εξετάζουν το περιεχόμενο και τη «συμπεριφορά» ενός λογαριασμού προτού αντιδράσει σε μηνύματα που φαίνονται ύποπτα. Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα εκφοβισμού από έναν τρολ, είναι σημαντικό να αναφέρετε τον λογαριασμό στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείτε.